събота, 7 март 2009 г.

Кирия

„Кирия” е дума, която не съществува. Затова според мен подхожда много на заобикалящата ни действителност, тя също по всички вселенски закони не би трябвало да съществува. „Кирия” е част от речниковия ми запас от няколко месеца и бих казала, че от тогава навсякъде виждам кирии, малки кириики, големи, направо грандиозни кириища и няма как да не си кажа и аз мнението за тях.
Според тълковния речник най-близката до кирия дума е „кир”, което по своему има някаква косвена връзка с кирията

Кир, само ед.ч., Наслоена нечистотия по кожата на човек или животно. Изтривам кир с кесия за баня.

Представям ви една примерна антология на кирията, току виж влезнала и във вашия речник

№1 Млечните продукти
Според последните проучвания в тях има всичко друго, но не и мляко. В сиренето имало тебешир, нокти от прилеп, свинска мас, полови органи на тъпир, всякакви прекрасни добавки, започващи с „Е” и други знайни и незнайни съставки. Когато става скандал за това и изведнъж всички започват да ихкат и ахкат, излиза млекопроизводителният ерудит и казва, че тия неща са нормални като юлско слънцестоене и всъщност това е в интерес на купувача, защото иначе кашкавала от истинско мляко трябва да е около 12 лв/кг. Какви Хуманисти…Паметник да им вдигнеш. А средностатистическия потребител стои и гледа тъпо овчето сирене направено от краве мляко. От тук един от най-логичните въпроси, който следва е „Какво прави агенцията за защита на потребителите ?” Да не говорим, че сдруженията от този тип са над 50. Имам предвид, че ми е крайно интересно защо се „самосезираха” (както сега е модерно да се казва) чак сега ? Да не би януари 2009 да беше моментът, в който млекопроизводителете започнаха да пикаят в менците ? Съмнявам се….


№ 2 Инфраструктура
България е уникален пазар. Тук дори за най-нестандартната идея има страхотна почва и никакъв асфалт. Една такава идея е земния луноход, той идеално може да бъде приложен в София, на една приемлива цена. Така и така вече повечето софиянци се справят страхотно в off-road условия. Шапки долу за най-добрите, а именно шофьорите по линията на автобус 111. Всичко започва през пролетта, през всяка пролет, когато слънчице огрее софийските улици и снежецът се разтопи лъсват недостатъците на пътното строителство. И когато започнат трагедиите от типа „3 тонен бус пропадна в дупка на горнобански път, се започват и медийните кореспонденции от типа: Бойко Борисов (Кмето): „Тази улица е в ресора на министерството!” Сергей Станишев (Премиеро): „Всъщност пътят е с променен ценз и участват както държавата, така и общината !”, Асен Гагаузов (Фондо): „Всъщност ресорният министър е Петър Мутавчиев, заради силния трафик там!” и накрая Иван Славков (Батето): Не ме занимаай с глупости ве !”. И като изключим тоя нонсенс, в който институциите си общуват чрез телевизии и вестници, няма нищо нормално в това да си купуваш винетки като поп, при положение, че единственото, което се оправя с тях е нечии жизнен стандарт.

№3 Шпеков салам
В него се съдържат: рога, копита, зурли, гумени ботуши, тухли, арматура, PVC, гранитогрес и 60 годишно месо от див малоазиатски бивол и дроб от улава мисирка сушен на връх Ком. И този път излиза поредният хранително-вкусов гигант на мисълта и разяснява оная връзка между качество и цена, както и, че оригиналната рецепта е 78% мас, 20% хрущяли и 2 % карантия. Но това са рисковете на месопреработването. И такива оригинални рецепти са си производствена тайна, защото ако рецептата за направата на Coca Cola, се пази за да не се облагодетелства от нея някой случаен плагиат, то тайната на кренвиршите от тоалетна хартия се крие осторожно, за да не повърне някой на масата.

Кирията е национална черта, дори паметникът пред НДК е един вид постулат на кирията, нейно визуално изражение. Кирията е повод за национална гордост и повод за ироничен разказ пред втрещени австрийски туристи, които си възхищават на националната ни цялост, разбирайки че всъщност не сме турци, които са си направили автономна държава, а сме българи населявани 5 века от турци. Австрийците ахват и се опитват да си обяснят как така нито един народ не е успял да ни асимилира !? Тогава им разказах, че това е заради кириите, те не могат да бъдат асимилирани, те засядат на гърлото на всички балкански народи, и направо задушават европейските.
Както казва Георги Марков по повод думата „димитровски”, че тя не е нито съществително, нито прилагателно, нито глагол, а единствената по рода си ДУМА-КУРШУМ. Кирията е друго, тя е дума-пищов, обезсмисля всичко около нея и насочена към някой, го кара да вдига ръце.

Ако след всичко прочетено продължавате да не знаете какво е „кирия”, пуснете си песента на Краси Аврамов - “Illusion” тя е едно от безбройните музикални проявления на кирията.

Няма коментари: